Felhőalapú ERP

Hogyan készüljön fel a felhőalapú ERP bevezetésére?

A felhőalapú ERP-bevezetésre való felkészülés, a tervezés, bevezetési koncepció készítése az első számú követelmény, ha egy sikeres szoftverbevezetést szeretnénk. Bár vannak olyan digitális platformok, amelyek a rendszer beindítása során kevés vagy semmilyen erőfeszítést nem igényelnek, sajnos egy ERP-rendszer felállítása egyáltalán nem tartozik ezek közé.

A fenti megállapításnak számos oka van, de a legtöbbjük arra vezethető vissza, hogy a felhasználói magabiztosság megléte kiemelt fontosságú, amint az éles indítás után az ERP elkezdi működtetni a legtöbb, ha nem az összes belső üzleti folyamatot. Éppen ezért hasznos lehet a legkritikusabb előkészületi lépéseket áttekinteni, amelyekkel a bevezetés során számolni kell.

1. A folyamatok elemzése, a kezdetektől a végéig

Egy felhőalapú ERP-rendszer bevezetése lehetőséget kínál arra, hogy az üzleti folyamatokat az alapoktól kezdve katalogizáljuk és megvizsgáljuk, mivel ezek az elemek természetüknél fogva szinte minden kritikus pontot érintenek egy vállalaton belül. Ez a lépés fontos az új virtuális rendszer és felhasználója közötti kapcsolat eredményesebb kialakításához. Ugyanakkor ez a lépés egyértelmű lehetőséget kínál arra, hogy a vállalat belső üzleti infrastruktúrájának virtuális környezetbe történő átköltöztetése előtt elvethetők, módosíthatók és/vagy finomíthatók legyenek azok a működési folyamatok, amelyek esetleg nem annyira hasznosak, mint amennyire lehetnének.

2. Megfelelő riport-rendszer létrehozása

Ez a tervezési lépés a vállalati jelentési rendszerre vonatkozik, valamint arra, hogy a vállalat hogyan használja (vagy nem használja) fel az új ERP által rendelkezésre bocsátott információkat. A régebbi jelentésekre is szükség lehet egy új felhőalapú rendszer esetében, így ennek vizsgálata módot kínál arra, hogy megváljon néhány feleslegestől. Mivel azonban a felhőalapú ERP közvetlenül is hozzájárul az általános átláthatósághoz, a tervezéskor azonnal fel kell készülni a riportok bővítésére is, amint az új ERP képességei vagy adatai erre üzleti előnyöket jelentő lehetőséget adnak.

3. Biztonsági követelmények elemzése

Tekintettel a jelenlegi adatbiztonsági környezetre, a mai ERP-rendszerek szigorúbb követelményeket támasztanak, mint a korábbi a verziók. Az adatok védelmének, a mélyen átgondolt biztonsági protokolloknak, valamint az aktív és passzív védelmi és helyreállítási rendszereknek a kérdéseit kell megoldaniuk. Kifejezetten a felhőalapú ERP esetében figyeljen a biztonsági folyamatok/irányelvek eltéréseire a korábbi platform és az új, felhőalapú rendszer között; az utóbbi jellemzően beépített biztonsági folyamatokat tartalmaz, amelyeknek vizsgálni kell a céges követelményeknek való megfelelését.

4. Az elavult vagy nem kívánt adatok megtisztítása

Egy új ERP-rendszer bevezetése remek lehetőséget kínál a teljes adatállomány vizsgálatára és felülvizsgálatára, mielőtt az információkat a régiről az új felhőplatformra migrálnánk. Ez a fejlesztés magában foglalhat olyan hétköznapi kérdéseket, mint az elavult vagy duplikált adatok eltávolítása, de olyan összetettebb területeket is, mint a helyi és a távoli adattárak közötti adatcsatorna-kapcsolatok. A folyamat végén ez az erőfeszítés biztosítja, hogy a megfelelően letisztult, szükséges és elégséges adatvagyonnal lehessen elindítani a felhőbe költözést.

5. Infrastruktúraelemzés elvégzése

Bár úgy tűnhet, hogy minden tervezési energiát magára a felhőalapú ERP-platformra kell irányítani, a vállalat háttérben lévő régi infrastruktúráját még a bevezetés előtt validálni kell. A vállalati üzemeltetőknek nem szabad alábecsülniük ennek a platformnak a fontosságát, mivel egy felhős szoftverrendszer csak annyira lesz hatékony, amennyire azt a helyi környezet lehetővé teszi.

Felhőalapú ERP bevezetés

Igaz, számos más, fontos fókuszterület is létezik még az ilyen tervezési körrel kapcsolatban, de a “Nagy Ötös” listával elég nagy magabiztossággal kezdheti meg a munkát. Ugyanakkor minden folyamat végső célja az kell legyen, hogy üzleti szinten “mit akar a vállalat”, nem pedig az, hogy “mit szeretne a szállító”. Tehát ha már csak ezt a kikötést szem előtt tartja, jócskán előrehaladt azon az úton, hogy azt a rendszert kapja meg, amit szeretne, amikor szeretné, és hogy úgy működjön az ERP az éles indítás után, ahogy szeretné.

 

 

Ez is érdekelheti

Döntési intelligencia: Az etikai dilemma

Döntési intelligencia: Az etikai dilemma

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a gépek jobb döntéseket tudnak hozni, mint az emberek. Egy olyan világot, ahol a mesterséges intelligencia (AI) életünk minden területét optimalizálni tudja, az...

read more
ERP-csapda: az emberi tényező

ERP-csapda: az emberi tényező

Egy ERP használata ma már az egészen kis vállalatok számára sem kérdés iparágtól függetlenül. Bár a kis vállalatoknál viszonylag átlátható egy vállalatirányítási rendszer bevezetése, még számukra is...

read more
MRP vagy ERP?

MRP vagy ERP?

Az MRP, vagyis a gyártási erőforrás-tervezés a termelés tervezésére és ütemezésére, az anyagszükségletek és készletek menedzselésére létrehozott rendszer. Arra fejlesztették ki, hogy segítse a...

read more
EPR-megfelelés az Infor COM rendszerben

EPR-megfelelés az Infor COM rendszerben

Mielőtt belemennék az általános EPR-információkba, fontos kiemelnünk, hogy az Infor COM ERP-rendszer megfelel az EPR-rendelet előírásainak, mely szerint a gyártónak, illetve importőrnek a termék...

read more