MRP, ERP, gyártástervezés, vállalatirányítási rendszer

MRP vagy ERP?

Az MRP-ERP kérdésköre egyre kevésbé merül fel, ugyanis egyre több vállalat halad tudatosan a digitalizáció útján, így a beruházásoknál is a távlati célokhoz igazodnak a szoftverválasztások. Ugyanakkor, mivel maga a kifejezés igenis jelen van a mindennapjainkban, nem árt tisztázni, hogy meddig terjed az MRP, és honnantól lép be a képbe az ERP.

Az MRP, vagyis a gyártási erőforrás-tervezés a termelés tervezésére és ütemezésére, az anyagszükségletek és készletek menedzselésére létrehozott rendszer.

Arra fejlesztették ki, hogy segítse a gyártókat abban, hogy a termelés a megfelelő anyagot a megfelelő mennyiségben a megfelelő időben kapja meg, és hasonlóan, hogy a cég képes legyen a vevők megrendeléseit pontosan kiszállítani. Az MRP-t az 1970-es években fejlesztették ki, és számos vállalkozásnak segített optimalizálni a nyersanyagok és késztermékek készletszintjeit, ami az eredményesség javulásához vezetett. Bár manuális módszerekkel is működtethető, igazi erejét számítógépes rendszerekben megvalósított verzióival érte el.

Az 1990-es évekbe lépve a fejlesztők funkciókkal és integrációkkal bővítették az MRP-t, és elkezdték átnevezni ERP-nek, azaz vállalati erőforrás-tervezésnek. Az ERP még mindig segített a készletek optimalizálásában, de most már a pénzügyi irányításban, az ügyfélkapcsolat-kezelésben, a humánerőforrás-kezelésben, a beszerzésben, az értékesítésben és a marketingben is. Az MRP-t opcionális modulként lehetett beépíteni, ha a vállalkozásnak szüksége volt ezekre a szolgáltatásokra és funkciókra. Az ERP az összes adatot egy sor közös adatbázisban központosítja, amelyek segítenek a vállalkozásnak közös üzenetet tartani a különböző részlegek és funkciók között, akár a világ különböző pontjain is. ERP nélkül a gyártás az általa használt rendszereken alapuló “igazság” egy változata lehet, míg a pénzügy a különböző rendszereken alapuló más “igazságot” hihet.

Mi a különbség az ERP és az MRP között?

Az MRP specifikusabb célvásárló, és elsősorban a gyártók számára nyújt előnyöket, amelyek gyakran kisebb vállalkozások. Az MRP egy termék iránti keresletet vesz fel egy mennyiséggel és időkerettel. A rendszer ezután megszorozza a keresletet a termék egyes összetevőinek mennyiségével, és visszaadja az adott összetevő szükséges mennyiségét. Végül az adott komponensekre vonatkozó meglévő készleteket vagy nyitott beszerzési rendeléseket levonja, így az egyes komponensek dátumonkénti nettó szükségletét kapja meg. Az utolsó lépés a beszerzési rendelés megnyitásának időpontjának kiszámítása a szállítói átfutási idő alapján.

Az ERP az ügyfélvállalkozások szélesebb körét célozza meg, amely magában foglalhatja a gyártókat és szinte bármilyen típusú vállalkozást, vagy akár más szervezeteket. Az ERP az összes keresleti követelményből indul ki, nem csak a termékértékesítésből és az előrejelzésekből. Az ERP például ismert és feltételezett tényezők alapján ki tudja számítani, hogy hány programozóra van szükség egy alkalmazás kifejlesztéséhez egy ügyfél számára. A végeredmény az a pénz, ember és egyéb erőforrás, amelyre egy vállalkozásnak a jövőbeli igények alapján várhatóan szüksége lesz.

Milyen hasonlóságok vannak az ERP és az MRP között?

Mindkét rendszer számítógépen fut, adatbázis-kezelő szoftver segítségével. Mindkettő használható a felhőben (cloud) vagy helyben telepített (on premise) eszközkészletként. Mindkét típusú rendszer segíthet egy vállalkozásnak elérni a célját, ha magasabb nyereséget és jobb tőkekihasználást szeretne elérni. Mind az ERP, mind az MRP integrálható más, a vállalkozás számára szükséges szoftverekkel, és mindkettő testre szabható az egyedi igényeknek megfelelően.

ERP – MRP – mit válasszunk?

Kezdje a vállalkozása követelményeinek rangsorolt listájával. Minden ERP (és MRP) az Ön követelményeivel kezdődik. Ha Ön nem gyártó, valószínűleg rögtön az ERP-re lép. Ha gyártó, bármelyik működhet, csak értékelje igényeit a rendszer képességeivel kapcsolatban, és találjon olyan szoftvert, amely megfelel az összes “kötelezően szükséges” felső szintű követelménynek, és a lehető legtöbb, következő szintű, “szépen megvalósítható” igénynek. Ha ennél picit konkrétabban nézzük, akkor egy MRP használata feltehetően átmeneti állapot lehet, mert a növekedéssel együtt bizonyos időn belül meg fog születni az igény egy teljes ERP-rendszerre. És bár úgy tűnhet, hogy minden esetben az ERP lenne a helyes válasz, vannak helyzetek, amikor mégis ésszerűbb az MRP-vel kezdeni / annál maradni, függetlenül attól, hogy a későbbiekben milyen döntés születik. Ilyen helyzet lehet az anyagi korlát.

Ez is érdekelheti

Döntési intelligencia: Az etikai dilemma

Döntési intelligencia: Az etikai dilemma

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a gépek jobb döntéseket tudnak hozni, mint az emberek. Egy olyan világot, ahol a mesterséges intelligencia (AI) életünk minden területét optimalizálni tudja, az...

read more
ERP-csapda: az emberi tényező

ERP-csapda: az emberi tényező

Egy ERP használata ma már az egészen kis vállalatok számára sem kérdés iparágtól függetlenül. Bár a kis vállalatoknál viszonylag átlátható egy vállalatirányítási rendszer bevezetése, még számukra is...

read more
EPR-megfelelés az Infor COM rendszerben

EPR-megfelelés az Infor COM rendszerben

Mielőtt belemennék az általános EPR-információkba, fontos kiemelnünk, hogy az Infor COM ERP-rendszer megfelel az EPR-rendelet előírásainak, mely szerint a gyártónak, illetve importőrnek a termék...

read more