ERP-átalakulás

Digitális átalakulás vagy ERP-átalakulás?

A "digitális átalakulás" egy népszerű kifejezés, amelyet számos technológiai blogban olvashatunk, hallhatjuk befolyásos vezérigazgatók előadásain, és láthatjuk a technológiai cégek hirdetéseiben, de mit is jelent valójában? És miben különbözik az ERP-átalakulástól?

Először bontsuk meg a kifejezést, és vizsgáljuk meg az egyik összetevőjét: az átalakulást. Az átalakulás szótári definíciója szerint “a forma vagy a megjelenés alapos vagy drámai megváltozása”. Ha egy másik jelzőt teszünk elé, például a vizuálisat, könnyebben megérthetjük a definíciót. Képzeljük csak el, hogy egy bozontos szakállas barátunk tisztára borotvált arccal jelenik meg egy partin – na, ez már drámai változás.
 
A digitális átalakulás, bár nem ennyire vizuális, ugyanezt a hatást érheti el egy szervezetnél. Amikor egy vállalat úgy dönt, hogy digitálisan átalakul, a küldetése az, hogy a technológia felhasználásával alapos változást hajtson végre az üzleti eredmények javítása érdekében.

Miben különbözik az ERP-átalakulástól?

Sok szervezet számára egy ERP-rendszer bevezetése (vagy frissítése) önmagában is átalakulást jelent. Egy ilyen nagyságrendű szoftvercsomag bevezetésével éppen elég megbirkózni, nem kell az egész üzleti modellt teljesen átszervezni. Ezért az ERP-bevezetések jellemzően a meglévő üzleti folyamatok fejlesztésére összpontosítanak, hogy elérjék a vállalkozások által leginkább megcélzott területek hatékonyságnövekedését. Az ERP-átalakulás leegyszerűsíti a vállalkozás működtetéséhez használt eszközöket, a felhasználókat racionalizált folyamatokkal ruházza fel, míg a digitális átalakulás a szervezet egészének eredményessége érdekében akár egyes üzleti folyamatok szükségességén is túlléphet.
 
Egyszerűbben fogalmazva, az ERP-átalakulás lehet egy lépés a digitális átalakulás útján, de nem maga az út. A digitális átalakuláshoz a vállalkozásnak hajlandónak kell lennie felborítani a status quo-t, és magukat a folyamatokat kell újragondolnia, nemcsak azokat az eszközöket, amelyek támogatják ezeket a folyamatokat.
 

Egy analógia

Az Egyesült Államokban a digitális átalakulást megelőzően a bankszektornak megvolt szabványos üzleti folyamata a csekkek kezelésére. Amikor egy ügyfél a csekk ellenértékét a számlájára szerette volna juttatni, el kellett mennie a bankba, ki kellett töltenie egy bizonylatot, és át kellett adnia a csekket a pénztárosnak. Idővel a bankok az ATM-ek bevezetésével továbbfejlesztették ezt a folyamatot. Az ügyfélnek továbbra is be kellett vinnie a csekket a bankba, de kevesebb időt kellett a befizetéssel töltenie, ha ATM-et használt hozzá.
 
Ez a folyamatfejlesztés jelentősen növelte az ügyfelek elégedettségét, mivel csökkentette a várakozási időt, és lehetővé tette a kényelmes befizetéseket még akkor is, amikor a bank zárva volt. Ez a változás hasonló egy ERP-átalakuláshoz: a technológia segítségével a bankok egy meglévő folyamatot tettek jobbá.
 
Mára ez a folyamat szinte teljesen eltűnt, noha az ügyfelek még mindig váltanak be csekkeket. A bankok digitális átalakulást hajtottak végre azzal, hogy megszüntették azt, hogy az ügyfeleknek fizikailag be kelljen vinniük a csekket a bankba, és helyette egy alkalmazás segítségével fényképezhetik le a csekket, amely automatikusan intézi az ellenérték befizetését a számlájukra. Miután az első bank végrehajtotta ezt a digitális átalakulást, teljesen felborította a járatos iparági folyamatot, és a konkurens bankoknak követniük kellett a példát, különben azt kockáztatták, hogy elveszítik ügyfeleiket.
 

Digitális átalakulás

Összességében elmondhatjuk, hogy bár az ERP bevezetése vagy cseréje nem jelent egyet a digitális átalakulással, mindenképpen eszköze annak. Annál is inkább kulcsfontosságú eszköz, mivel az Ipar 4.0 folyamatok, az automatizáció csak úgy képzelhetők el, ha az ERP-rendszer képes támogatni a digitális átalakuláshoz vezető egyéb eszközök használatát. Mivel az ERP-rendszer jellemzően nem éri el a munkavégzés helyszínét, ezért fontos, hogy képes legyen információt szolgáltatni és befogadni, kommunikálni azokkal a kiegészítő Ipar4.0 megoldásokkal, amelyek adatot szolgáltatnak magáról a gyártás előrehaladásáról és minőségéről, a munkaerőről, a raktári cikkek készletszintjéről, az egyes objektumok, gyártási cikkek aktuális helyéről, vagy éppen az adatok alapján egy gyártás-finomtervezéssel optimalizálják a gyártócég életét. Másrészt egy professzionális, az adott ágazathoz tökéletesen igazított ERP hozhat magával olyan komponenseket, amelyek az adott funkcionális területen már mások által meglépett digitális transzformáció eredményeit azonnal elérhetővé teszik az ERP-t bevezető cég számára is.

 

Ez is érdekelheti

Döntési intelligencia: Az etikai dilemma

Döntési intelligencia: Az etikai dilemma

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a gépek jobb döntéseket tudnak hozni, mint az emberek. Egy olyan világot, ahol a mesterséges intelligencia (AI) életünk minden területét optimalizálni tudja, az...

read more
ERP-csapda: az emberi tényező

ERP-csapda: az emberi tényező

Egy ERP használata ma már az egészen kis vállalatok számára sem kérdés iparágtól függetlenül. Bár a kis vállalatoknál viszonylag átlátható egy vállalatirányítási rendszer bevezetése, még számukra is...

read more
MRP vagy ERP?

MRP vagy ERP?

Az MRP, vagyis a gyártási erőforrás-tervezés a termelés tervezésére és ütemezésére, az anyagszükségletek és készletek menedzselésére létrehozott rendszer. Arra fejlesztették ki, hogy segítse a...

read more
EPR-megfelelés az Infor COM rendszerben

EPR-megfelelés az Infor COM rendszerben

Mielőtt belemennék az általános EPR-információkba, fontos kiemelnünk, hogy az Infor COM ERP-rendszer megfelel az EPR-rendelet előírásainak, mely szerint a gyártónak, illetve importőrnek a termék...

read more